Бабезіоз – паразитарне (передається кліщами ) захворювання собак, котів, хутрових звірів, диких м’ясоїдних , що характеризується пропасницею, пригніченням, анемією, жовтяничністю слизових оболонок, розладом серцево – судинної, нервової систем та функцій органів травлення. Хвороба може мати як безсимптомний перебіг, так і тяжкий прогресуючий з летальними наслідками.

Бабезіоз собак трапляється у всіх областях України. Хворіють тварини будь якого віку, однак чутливіші до збудника цуценята, у яких хвороба має тяжчий перебіг. Безпородні тварини переносять хворобу порівняно легко.  Період активності кліщів починається ранньою весною. Фактично з моменту коли зійшов сніг і на деревах з’явились бруньки, господарю собак потрібно бути пильним. Комфортна температура для кліщів 15-17C. Тому період з квітня до середини червня традиційно рахують найбільш небезпечним для тварин.

Збудник Babesia canis виявляється в еритроцитах, має круглу, овальну, грушоподібну, амебоподібну форми. За розмірами цей збудник найбільший серед аналогічних паразитів інших видів тварин. Характерна форма парногрушоподібна, у якій груші з’єднуються загостреними кінцями під гострим кутом і заповнюють майже весь еритроцит. Ураженість еритроцитів досягає 5-10 %.

Після укусу зараженим кліщем у кров собаки потрапляє збудник хвороби. Перебіг хвороби буває гострий, підгострий, хронічний і атиповий. При гострому перебігу інтенсивне розмноження бабезій і токсичні продукти їх життєдіяльності спричинюють інтенсивний гемоліз еритроцитів, що призводить до різко вираженої анемії. Звільняється велика кількість гемоглобіну, який частково перетворюється на білірубін, це зумовлює розвиток гемолітичної жовтяниці. Значна частина гемоглобіну виділяється із сечею, забарвлюючи її у червоний колір (гемоглобінурія). Анемія спричинює розвиток гіпоксії, що у свою чергу викликає збільшення частоти і глибини дихання, прискорення серцевих скорочень. Розвиваються дистрофічні і запальні процеси в печінці, підшлунковій залозі, нирках. У сироватці крові значно збільшується кільність сечовини, білірубіну, креатиніну, активність амілази й трансаміназ. Основні симптоми помітні господарю : пригніченість, бліді або жовті слизові оболонки, іноді діарея та блювання, концентрований колір сечі, підвищена температура тіла, відмова від їжі.

Діагноз встановлюють з урахуванням клінічних ознак, епізоотологічних даних, патологоанатомічних змін. За життя тварини діагностується за допомогою виявлення бабезій у мазках крові, яку відбирають з периферійних судин або ж виявленням ДНК бабезій за допомогою ПЛР тесту.

Профілактика зараження бабезіозом – це профілактика кліщів у собак. Регулярно проводьте обробку тварин від кліщів. Починайте обробку зарання, не чекаючи потепління, не порушуйте графік обробок та чітко дотримуйтесь інструкції до препарату. Обов’язково оглядайте собаку після прогулянок на наявність кліщів, особливо ділянки біля вух, в області паху.

Не всякий укус кліща несе за собою зараження!!!

Будьте уважні до своїх улюбленців.

 

 

 

Категорії: Інформуємо