Чорнобильська катастрофа з кожним роком відходить вглиб історії, але наслідки і проблеми ще довго будуть нагадувати про себе. Перед нами, спеціалістами, радіологічного відділу і надалі стоїть завдання вести постійний радіологічний контроль об’єктів ветнагляду, сировини та харчової продукції.

Доза опромінення людини зумовлена в основному внутрішнім опроміненням за рахунок надходження радіонуклідів цезію та стронцію до організму з продуктами харчування, а саме молока, м’яса, грибів та ягід з північних районів Рівненщини.

Радіоактивне опромінення залишає безліч слідів у нашому організмі. Вплив радіації на людину є причиною низки певних хвороботворних мутацій та онкологічних захворювань.

Радіологічний відділ Рівненської регіональної державної лабораторії Державної служби України оснащений Гамма-Бета спектрометричним комплексом «Прогрес». В 2020 році було проведено 2654 досліджень, при цьому виявлено перевищення допустимих рівнів по вмісту цезію -137 в 10 пробах молока, при допустимих рівнях 100 Бк/л, максимальна активність складала 424 Бк/л з Зарічненського району.

Як відомо лісові гриби і ягоди накопичують цезій-137. При дослідженні виявленно 11 проб з перевищення допустимих рівнів, при нормі 500 Бк/кг у свіжих грибах максимальна активність складала 3000 Бк/кг, а у сухих грибах максимальна активність складала 6380 Бк/кг при допустимому рівні 2500Бк/кг.

Дбаючи про власне здоров’я, рекомендуємо досліджувати гриби та лісові ягоди на вміст радіонукліду цезію – 137 в лабораторіях ветеринарно-санітарної експертизи на ринках чи інших відомчих лабораторіях.

Остерігайтесь також купувати гриби та лісові ягоди в місцях стихійної торгівлі, а на ринках обов’язково вимагайте у продавців висновки експертизи щодо проведених радіологічних досліджень.

Категорії: Інформуємо