Бактеріологічний відділ проводить дослідження патологічного матеріалу від хворих, загиблих тварин та птиці, змивів, води, сировини тваринного та рослинного походження, а також готових харчових продуктів на наявність збудників інфекційних захворювань зокрема такого небезпечного захворювання, як сальмонельоз.

Сальмонельоз – є одним із найнебезпечніших інфекційних захворювань тварин, птиці та людини, збудником якого є бактерії роду Salmonella, що зумовлено широким його поширенням, часто з важким перебігом особливо у дітей і літніх людей, може провокувати виникнення або загострення інших захворювань, супроводжується діареєю, інтоксикацією і обезводненням в ускладнених випадках сприяє розвитку абцесів внутрішніх органів та сепсису.

Джерелом інфекції можуть бути як хворі так і носії тварини, птиця, а також і людина. При зараженні людини механізм передачі переважно фекально-оральний тобто через забруднені руки. Значний відсоток зараження людини проходить через контаміновані бактеріями продукти харчування та воду, зараження продуктів харчування відбувається не тільки в наслідок забою хворих тварин, а також на етапах приготування, фасування та транспортування готових харчових продуктів на забрудненому сальмонелами обладнанні, яке не проходить відповідної очистки та дезінфекції.

Бактерії стійкі у зовнішньому середовищі вони можуть досить довго зберігатися  в

  • грунті – до 18 місяців,
  • воді- до 5 років,
  • м´ясі -2-4 місяці,
  • сирах- до 1 року,
  • маслі- до 4 місяці,
  • молоці- до 20 днів

та розмножуватися в готових харчових продуктах (салати, кондитерська продукція, вироби з м´яса,) також у сировині тваринного походження (м´ясо свіже, фарші, субпродукти, яйця, молоко сире необроблене) також заразитись можна при вживанні в їжу не митих овочів, фруктів та ягід які можуть бути забруднені на етапах виробництва, транспортування та продажу кінцевому споживачу.

Категорії: Інформуємо