Сектор молекулярно-генетичних досліджень вірусологічного відділу  є структурним підрозділом Рівненської регіональної державної лабораторії Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів.

В секторі проводять діагностичні дослідження по виявленню ДНК/РНК вірусу африканської чуми свиней та генетично модифікованих організмів методом полімеразної ланцюгової реакції (ПЛР) в режимі “реального часу”. Полімеразна ланцюгова реакція – метод молекулярної біології, який полягає у збільшенні малих концентрацій бажаних фрагментів ДНК в біологічному матеріалі.

Боксові приміщення оснащені необхідним сучасним обладнання для ПЛР-діагностики на всіх етапах дослідження. Прилади дозволяють проводити дослідження з використанням різноманітних тест-систем, що адаптовані до устаткування, що забезпечує високу достовірність отриманих результатів. В наявності устаткування таких провідних фірм-виробників, як: Thermo Fisher Scientific, BioSan, Eppendorf, Radwag, Capp.      Постановку ПЛР в секторі проводять в режимі “реального часу” за допомогою високопродуктивної настільної  системи – ампліфікатора  QuantStudio 5 Applied Biosystems, що володіє функцією контролю процесу і аналізу даних.  Даний прилад дозволяє швидко і точно визначити наявність ДНК збудника у будь-якому клінічному матеріалі, де даний інфекційний агент може бути присутнім, а також виявити, ідентифікувати та кількісно визначити вміст генетично модифікованих організмів в харчових продуктах, сировині рослинного походження та кормах.

Персонал сектору має відповідну професійну підготовку та постійно працює над підвищенням свого професійного рівня з питань проведення полімеразної ланцюгової реакції виявлення вірусу африканської чуми свиней та генетично модифікованих організмів в “реальному часі”. В секторі працює 3 співробітника.

Сектор молекулярно-генетичних досліджень вірусологічного відділу обладнаний згідно чинних державних санітарних норм і правил.